York vom Rauhen-Busch 10-UK-4184
f. 2010-02-16
(HD A, ögonlysning ua)

York vom Rauhen-Busch (augusti 2011)

 

FarVadoca Krasse
S12801/2008D
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Carlos von der Wallmey
VDH04-UK-2970
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Erus von Bueren
01-UK-2258
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Vad-Agyar Lepes
99-UK-1965
(HD B)
(godkänd avelshund Tyskland)
J Vadoca Jaroslava
SE19924/2005
HD A
Amys Splneny sen
SPKP1236
(godkänd avelshund Slovakien)
J WW-08 Funny Farms Eszmény
SE11482/2001
HD A
MorAmber vom Hollingerbach
06-UK-3310
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Mexx von Hennenbusch
99-UK-2046
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Szentmartonkatai Bajnok-Bator
MET MV 4340/96
(HD A)
(elitgodkänd avelshund i Frankrike)
Luka von Hennenbusch
97-UK-2617
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Quitte vom Rauhen-Busch
03-UK-2617
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Miklospalhegyi Bence
01-UK-2362
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)
Kessy von Rauhen-Busch
99-UK-2071
(HD A)
(godkänd avelshund Tyskland)

York kommer från den äldsta kenneln som fortfarande föder upp vizsla i Tyskland, vom Rauhen-Busch, uppfödare Herr Tiedemann. Söker man i de tyska avelsböckerna finns ofta avkommor från kenneln med på deras jaktprov med bra resultat. York är inget undantag. York är en son efter Vadoca Krasse (Anton), som är far till P-kullen, och uppfödd av Jeanette Feledi, Kennel Vadoca.

 
Amber vom Hollingerbach

I Tyskland har man först två anlagsprov (VJP och HZP), vilket hundarna gör på våren och hösten när de är mellan ca 1-2 år.  Varje år genomförs också ett speciellt HZP (Josef Rauwolf Zuchtauslesse HZP) där de bästa vizslorna i den årgången i hela Tyskland prövas. Utöver detta kan man också göra VGP, ungefär motsvarande vårt Fullbruksprov. På VGP krävs betydligt mer lydnad och dressyr av hunden och är inte ett anlagstest, utan beskriver den färdigdresserade hundens arbete. Det här är de viktigaste testen, men det finns fler tester för eftersök, rävapportering mm.

 

Yorks resultat:

  • VJP 73 poäng (max vanligen 77 poäng)
  • HZP 187 poäng
  • Josef Rauwolf Zuchtauslesse HZP: 184 poäng och en tredje plats på provet, men blev Vereinsieger 2011, dvs totalsegrare det året (exteriör och prov sammantaget)!
  • Godkänd till avel vid “Körung” med V/V (vorzüglich/vorzüglich, dvs utmärkt/utmärkt), 60 cm
  • VGP 352 poäng, vilket tydligen sägs vara högsta uppnådda poäng oavsett ras!

Yorks avelsindex: 97 (HD) – 121 (skall e räv/hare) – 105 (näsa) – 111 (vatten) – 117 (sök) – 108 (stånd)

I Sverige har vi börjat införa index, men bara för HD och bara för vissa raser till en början. Det krävs ett tillräckligt stort antal hundar för att index ska kunna användas alls. Men i Tyskland föddes det t ex 177 korthåriga vizslavalpar 2012, så där har man använt index i flera år. Index tar hänsyn till föräldrar, syskon, avkommor och ger ett säkrare resultat än att bara se till den enskilda individen. Det beräknas alltid till 100 som medel för varje ras (det går alltså inte att jämföra raser, bara inom rasen OCH inom landet). Sedan beror det på om det är bra om värdet ligger över 100 eller inte! För HD t ex bör värdet ligga under 100, vilket innebär att den här hunden har mindre HD-belastning än genomsnittet i rasen (som alltså är 100). Däremot bör värdet ligga över för de resterande värdena, dvs hunden är lite bättre än genomsnittet i rasen. Men givetvis är det inte riktigt så enkelt heller! Det beror ju på vad jag har för tik också. Här finns ju bara index för hanen, så det blir mer en vägledning. York är en hane som ligger klart över medel i de nämnda jaktarbetena för rasen i Tyskland. Känner man till lite om rasen i Tyskland säger ju värdena lite mer. Jag vet att deras HD-situation generellt ser bättre ut än vår och att det t ex inte är så vanligt med vizsla som skallar efter vilt. Om det sedan kommer att kunna märkas på valparna återstår att se förstås. Det är ju inte ovanligt att vizslan stöter råddjur mm här i Sverige, men inte så vanligt att de skallar.

Jag har verkligen letat grundligt och noggrant efter en lämplig hane till Orca. Min målsättning, för att balansera Orcas storlek och temperament, har varit ett krav på en medelstor hane, ca 60 cm (möjligen 61 cm men inte mer!), av lite lättare typ som var helt tyst och lugn men med stor jaktlust (varför göra det lätt för sig:-)?). Dessutom ville jag gärna ha lite kännedom om härstamningen just för lite större säkerhet avseende både exteriör (egentligen storleken), jaktligt och hälsobiten. Med de kraven räcker det tyvärr inte att leta hundar utifrån bilder och resultat, eftersom det inte säger något om hur de är eller storlek/benstomme. Efter att ha följt P-kullen och sett de på valpträffar och träningar, började jag fundera på om det kanske kunde finnas något i pappans härstamning att gå vidare med. I augusti 2011 åkte jag ned till Tyskland och tittade på flera hanar med lite olika härstamning, men flera efter just Vadoca Krasse. Detta möjliggjordes pga stor gästfrihet, vänlighet och tillmötesgående från hanhundsägarna, vilket jag är oerhört tacksam och glad, ett stort tack!

Det blir emellertid en riktigt lång väntan. Orca verkar hoppa över ett löp och hon löper, som sin mormor Asztra, bara en gång/år. Jag hinner vara nere i Tyskland ytterligare en gång för att själv titta på Josef Raulf HZP hösten 2012 och träffar York och hans ägare igen. Intrycket är det samma, York är verkligen lugn och tyst bland folk och hundar, men lägger i högsta växeln då han släpps. Exteriört ser det som behöver förstärkas respektive tonas ned ut att uppvägs av respektive hund. Härstamningsmässigt har jag sett flera generationer på faderns sida och så vitt jag vet har de varit friska med mycket bra jaktlust. Yorks mor tillför nytt blod med både tyska och ungerska linjer och det finns ovanligt mycket dokumenterat i avelsböckerna i Tyskland just för att de är mycket noggranna. Jag har även träffat mamman i Tyskland och även en kullsyster till henne. Stamtavlan för kullen i tre led innehåller bara hundar med jaktmeriter, alla har A eller B på höfterna och endast i tredje led finns det en hund som har motsvarigheten till C på höfterna. Jag hade lika gärna kunnat vara ovetande om det, vilket är det vanligaste. Att alla hundarna i stamtavlan uppfyller respektive lands avelskrav är ju förstås ingen garanti, men du har betydligt mer information att bygga dina beslut på. Jag vill verkligen ha den här kombinationen (och behålla en valp, om än önsketänkande). Men vad det sedan blir till slut vet man ändå inte med säkerhet förrän efteråt.

Orca är fem år 2013 och det här blir hennes första kull så det blir bara den här chansen. Blir det inga nu blir det inga fler försök. Jag vill inte utsätta henne för riskerna. Men på våren 2013 löper hon som om det vore det självklaraste i hela världen. Parningarna går fort och smidigt, ultraljudet visar att hon är dräktig och i slutet av maj föds 7 valpar (samt en dödfödd) under viss dramatik dock.