J SE UCH Madarász Orca SE22089/2008
f.2008-01-26
(HD B, ED ua)

Orca-maj-2010
Orca maj 2010

Stamtavla 

Far
Ahary z Rákosovehu brehu
CLPMOK1965/07
(HD A)
CZCh
Cir z Vlci Hraze
CLPMOK1281/02
(DKK 2/2=C)
Iras Bohemia Sibenik
CLPMOK854/99
Cina z Hluckych Poli
CLPMOK843/99
Annie z Medoveho Lesa
CLPMOK1567/05
(DKK 1/1=B)
Brok Od Mockovske Vymoly
CLPMOK800/99
Deli Od Zazdenky
CLPMOK1015/03
MorJ Madarász Malva
SE44957/2001
(HD A)
MultiCh
Vadóca Mikor
SE16443/94
(HD ua)

(jaktprov 2:a EKL )
Csatarkai Almos
MET 1315/88
(fria höfter)
(flerfaldig jaktprovsvinnare i Ungern)
Vadóca Vasiri
SE56392/94
(HD ua)
J
Busvizslans Asztra

SE44957/2001
(HD A)
(jaktprov 1:a ÖKL)
FINCH
Stabian Idefix
SF42075/94 (HD A)

(jaktprovsmeriterad i Finland)
J SV-00 NORDV-02
Frida-Elanor
SE38136/98 (HD A)

(jaktprov 2:a ÖKL)

liten-Orca-sida-valp
Orca ca 7 v

Utställning
Orca är utställd 10 gånger, vilket gett fyra 1:a pris, med ett CK samt ett CERT och BIR och efter införande av de nya utställningsreglerna 2 x Very Good och 4 x Excellent, med tre CK och ett CERT samt två R-CACIB. Nu är hon också Svensk Utställningschampion (SE UCH). För det krävs 3 x CERT/CK (i jaktklass) samt ett 1:a pris i Öppen klass på jaktprov.

Jaktprov
Orca är startad 3 gånger i unghundsklass med 1 x 3:e och 1 x 2:a pris och 7 gånger i öppen klass med 4 x 2:a pris (fältbetyg 5 och 6), ett 1:a pris (fältbetyg 7), en Eg (ej godkänd) och en Eff (ej för fågel). Hennes egenskapssiffrorna är fart 3,3 (3,1) – vidd 3,1 (2,9) – reviering 2,8 (2,6) – följsamhet 3,7(3,8) – vattenpassion 4,0 (3,3) (rasmedel inom parantes 2015).

Mentalbeskrivning
Orca är mentalbeskriven i SBK 2012-06-01. Resultatet kommer.

Orca betyder ”kind”/”ansikte” på ungerska.

liten-Orca-apport-valp
Orca (ca 5 månader) apporterar and

Kristinas kommentarer:
Jag älskar mina hundar, men försöker ändå granska de kritiskt när det gäller att jämföra de mot ”rasidealet”. Alla hundar har sina förtjänster och mindre bra saker, även de mest framgångsrikaste tävlings- eller jakthundar. Det kan vara bra att komma ihåg nästa gång du pratar med en hanhundsägare/uppfödare/hundägare, som bara talar om hur bra och fantastisk hunden eller avkommorna är (eller läser hemsidor mm). Det är lätt att tro att bara för att du inte känner till eller inte hört något annat än lovord om en hund tas det som en garanti för att den inte har några brister alls eller mindre avvikelser. Det verkar som man tror att en hund som inte är ”felfri” inte duger eller kommer i ”dålig dager”. Men det brukar ändå komma fram förr eller senare och det gynnar knappast någon. Hunden blir ju inte oduglig/obrukbar bara för att det framgår vad som kunde vara bättre! Däremot har det stor betydelse om jag t ex ska försöka hitta avelsdjur. Jag tycker således att det inte finns någon anledning till att du inte ska få ta del av mina synpunkter.

Beträffande Orca så är hon en hund med mycket av allt, både på gott och ont. Hon är stor, men inte för stor, ca 60-61 cm hög. Personligen föredrar jag hundar av medelstorlek, men som sagt, det är ju inte alltid man får välja! Alla valpar i kullen verkar ha blivit på den övre halvan storleksmässigt sett. Jag känner till ytterligare en kull (föddes 1 månad senare än den här kullen) efter samma pappa i Tjeckien och de har också blivit stora, så det verkar som hanhunden ger rejäla valpar.Jag kunde också önska mig ett lite mer feminint uttryck. Men överlag har hon bra exteriört (och hon blev utställningschampion också). När hon röntgades första gången fick hon C, varav den ena höften dock var B. Strax innan hade hon skadat knäleden, med mindre hälta som följd, vilket kanske kan ha inverkat på resultatet. Det fanns inga pålagringar. Med tanke på att rasen faktiskt har en för hög andel höftledsdysplasi (dock övervägande grad C) än vad som är acceptabelt, är det här inget anmärkningsvärt. I de allra flesta fall begränsar det inte hunden eller hundens användning, utom i ett enda fall, nämligen avel – en hund med höftledsdysplasi ska inte användas i avel. Möjligen trist om man är uppfödare, men jag har ju mina hundar för att det är roligt att arbeta med dem, träna och jaga. Om de är bra och kan förväntas tillföra något avelsmässigt används de i avel, men avel är och ska inte vara livsviktigt (”du ska inte avla för att ha något att avla på” osv). Med anledning av skadan och hur det trots allt såg ut på röntgen omröntgades hon senare på året och fick då B på bägge höfterna. Under de senare åren har det varit några stycken hundar i rasen som först fått C, men som vid omröntgen fått B. Det finns som jag ser det ingen anledning till att detta skulle vara en belastning eller liknande. Avläsningen av höfterna har inte den exaktheten då höftledsdysplasi graderas i olika värden (A-E), där intervallet för varje värde är relativt stort och de övergår i varandra utan knivskarpa gränser mellan dem. Det kan lika väl vara så att en hund som först får B, vid omröntgen skulle kunna få C just för att den ligger på gränsen. Men det får vi sällan veta för vi röntgar ju i princip aldrig om hundar som fått A eller B, dvs det som anses fritt. Du kan läsa mer om HD här.

Orca är den mest lovande unghund jag haft (ja, även som vuxen utmärker hon sig). Hon sökte, stod och skötte fågel utmärkt redan vid 10 månaders ålder. Hon simmar i alla väder (inkl minusgrader!) och apporterar utan problem och ger sig inte i första taget när hon inte hittar på en gång (inte ens som valp gav hon upp). Jag ser ingen anledning till att forcera unghundarna även om de går bra, men för första gången startade jag en unghund i eftersökgrenarna både i unghundsklass och öppen klass, just på grund av hennes stora arbetslust och hon skötte det t o m bättre än unghundsklassen. De valpar i Tjeckien som jag känner till har också visat mycket stor jaktlust. Min sorg är att hon var med om samma träning som I’rima och tog åt sig i samband med stånd, resning – stadgeträning (läs mer under Träning) och först efter mycket arbete lossnade det hösten 2011 och det gick riktigt bra på jakt och prov. Tyvärr kan det kanske vara så att det inte behövs så mycket för att hunden ska falla tillbaka i beteendet och vi fick ett bakslag förra året på provet vi startade. Återstår att se om det går att lösa. Trög avance, dvs då hunden inte vill resa eller gör det med stor svårighet, kan ha en ärftligt bakgrund, men är också ganska lätt att få fram pga olämplig träning. Här vet jag att det handlar om träningen. Sammantaget är hon ingen lätt hund, med en mycket stor arbetslust och lätt för att gå upp i varv, kanske mer än vad som är önskvärt ibland, men som sagt kanske den bästa jakthund jag haft.

Jag har ju väntat med att eventuellt använda henne i avel för att se så det inte dykt upp något fall med epilepsi (se mer under O-kullen), men vare sig bland hennes kullsyskon eller i den andra kullen som Malva fått har det dykt upp något fall. Dessutom har kullen efter hennes kullbror Oktán, med Irima, visat sig friska och lovande så här långt. Av olika anledningar blev det inte någon parning förrän våren 2013. Se mer under Sz-kullen. Sammanställning kommer.

Orca2 valptr sommar 2011 besk

Orca-till-SE-UCH-IMG_4681

Orca-gas-nov-2011-besk-min
Orca apporterar gås