J Busvizslans Asztra SE44957/2001
f. 2001-07-01
(HD A, ED ua)


J Busvizslans Asztra (Tjeckien 2006)

Stamtavla

Far
FINUCH
Stabian Idefix
SF42075/94
(HD A)
(jaktprovsmeriterad Finland)

FINV-93-94
Pustan KapusSF33963/91
(fria höfter)
Tiszagati Filler SF16345/89
INTUCH ESTCH FINUCH
Gleiz SF26135K/85
Pitypang KarolaSF29079/93
(fria höfter)
Magor Baro METMV3030/89
(jaktprovsmeriterad i Ungern)
MultiCh Helvecia DoraMETMV14257
(jaktprovsmeriterad i Ungern)
Mor
J SV-00 NORDV-02
Frida-Elanor
SE38136/98
(HD A)
(jaktprov 2:a ÖKL)
MultiCh
Huvigas BennieSE36067/92
(HD ua)
(jaktprov 1:a EKL)
Vaternish Star at KnightSE54433/90
(HD ua)
LP Hun-Tibbs GarjaSE25870/86
(HD ua)
Stregaya Highlight
SE61104/93
(HD ua)
GBSHCH Stregaya Derringer at Cragvallie
KCSB4672BX
GBSHCH Glendun Dollar of Stregaya
KCSB719BY

asztra valp besk

Asztra ca 10 veckor

Utställning
Asztra är utställd 10 gånger (förutom Världsutställningen) med 6 x 1:a pris samt ett 2:a pris en gång och på senare år har hon också fått två CERT (hon saknar tyvärr ett ytterligare CERT för att hon skulle blivit Svensk Utställningschampion). Den ungerska domaren Tamas Jakkel som dömde på Världsutställningen 2008 i Stockholm gav henne ”Very Good” med bl a motiveringen väl elegant, men i övrigt bra (se mina egna kommentarer nedan!). Hon har visat två avelsklasser som resulterade i 1:a pris med HP, på ”Stora Stockholm”, SKK december 2008, samt på Riksutställningen 2009 där den ungerska domaren Marianne Gyárfás dömde. De fyra avkommor (från hennes två kullar), som ingick i gruppen bägge gångerna, är alla jaktprovsmeriterade, vilket inte inträffat i Sverige tidigare.

Jaktprov
Asztra är startad 5 gånger, varav 4 gånger i ÖKL (öppen klass) med 3 x 2:a pris samt ett 1:a pris (fältbetyg 9 och provvinnare) och hon är således klar för EKL(elitklass). Hon har vuxit sökmässigt, men avancen har inte varit tillräckligt bra för elitklass (hon har helt enkelt blivit väl försiktig de sista åren), varför jag har valt att inte starta henne på fältdelen. I elitklassens eftersöksgrenar hade vi i början lite olika åsikter, men de två sista gångerna vi startat jobbade hon utmärkt med 9-10 och 10-10 på vatten och spår. Hon har i genomsnitt följande egenskapssiffror: fart 3,2 (3,1) – vidd 3,0 (2,8) – reviering 3,2 (2,5) – följsamhet 4 (3,7) – vattenpassion 3,7(3,3) (rasmedel inom parantes 2012) .

Asztra kommer från ”astra” som betyder ”stjärna”. Stavningen med ”sz”, som uttalas som ”s”, kommer från ungerskan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ripjakt (2005)

Kristinas kommentarer:
Jag älskar mina hundar, men försöker ändå granska de kritiskt när det gäller att jämföra de mot ”rasidealet”. Alla hundar har sina förtjänster och mindre bra saker, även de mest framgångsrikaste tävlings- eller jakthundar. Det kan vara bra att komma ihåg nästa gång du pratar med en hanhundsägare/uppfödare/hundägare, som bara talar om hur bra och fantastisk hunden eller avkommorna är (eller läser hemsidor mm). Det är lätt att tro att bara för att du inte känner till eller inte hört något annat än lovord om en hund tas det som en garanti för att den inte har några brister alls eller mindre avvikelser. Det verkar som man tror att en hund som inte är ”felfri” inte duger eller kommer i ”dålig dager”. Men det brukar ändå komma fram förr eller senare och det gynnar knappast någon. Hunden blir ju inte oduglig/obrukbar bara för att det framgår vad som kunde vara bättre! Däremot har det stor betydelse om jag t ex ska försöka hitta avelsdjur. Jag tycker således att det inte finns någon anledning till att du inte ska få ta del av mina synpunkter.

Beträffande Asztra så tycker jag att hennes ”minus” är att hon är av den mindre modellen (ca 55 cm) och nästan väl elegant. Hon är inte för liten, men jag skulle önska henne ”ett nummer större”; lite större och kraftigare helt enkelt. Därutöver saknar hon en liten tand, P2 (den andra tanden efter hörntanden), i underkäken (enligt nya rasstandarden är det t o m ett diskvalificerande fel). Så vitt jag kunnat ta reda på har inte hon tandförluster i ”släkten” (en osäker av hennes syskon). I båda hennes kullar  har alla komplett bett. På ”plus” hamnar att hon utvecklats mycket bra jaktligt  sett (från att ha börjat mycket blygsamt faktiskt)  och dessutom har hon en bra HD-bakgrund med syskon som också är fria och själv varit frisk så här långt. Två normalstora kullar är det en enskild tik som mest ska bidra med enligt de nya avelsmålen i SVK och Asztra har fått sina två kullar (M- och N-kullen, summa 14 valpar). Som alltid finns det ”plus” och ”minus”. Jag skulle möjligen kunna önska mig något lite ”hårdare” hundar (som inte kommer ihåg tillrättavisningar/obehagligheter lika bra), men det varierar också mellan individer. På ”plus” hamnar hennes avkommors resultat: Sex (ca 43 %) av hennes avkommor har startats på jaktprov och fem av de har gått till pris. Ett i dagsläget unikt resultat (april 2015). Exteriört har de överlag blivit mycket bra: 11 (ca 78 %) av avkommorna ställts ut och 10 av dem har någon gång fått CERT/CK. Det är 12 stycken (ca 86 %) som är HD-röntgade och av dem så är 10 fria (ca 83 %). Ett mycket bra resultat. Idag bor Asztra hos en gammal vän i Göteborg tillsammans med ytterligare en vizsla.

Asztra väntar på att få lämna av