J I’rima z Panskych lesu SE56614/2008
f.2008-05-27
(HD A, ED ua)

Irima-maj-2010-beskuren

I’rima maj 2010

 

Stamtavla

MET3037/04
Vadászfai Zenit
DKK 0/0 (HD A)
SPKP1530
Boro Dodvaparti
SPKP805/96
Bob Zo Stredy
MET6056
Vadászfai Inci
MET5351/97
Vadászfai Fruska
SPKP890
HUCH INTUCH SICH
Vadászfai Szilas
MET2702/89
INTUCH
Vadaszfai Zsémbes
CLP1444/04
CZCH INTUCH
Dramé z Panských Lesú
DKK 0/1 (HD A/B)
MET5550/97
Tocókerti-Vadász Adu
DKK 0/0 (HD A)
MET760/93
Dorozsmai-Vitéz Adu
MET1698/94
Hegymegi Parti Amelita
CLP796/97
Nella Z Pompejské Kolonády
MET2880/89
Trapp Demeter
CLP738/94
Luci Z Cejkovské Tvrze

 

Uppfödare: Sylva Lepicova, Kosmonosy, Tjeckien, Kennel z Panskych lesu.

liten-Drame-htnollatta
Dramé 6 år

Dramé är både Junior Champion, Tjeckisk och Internationell Champion. Hon har DKK 0/1 (HD A/B). På World Dog Show 2006 fick hon bedömningen “excellent” och placerades tvåa i sin klass. Hon har gått fem olika jaktprov/tester: ZV, PZ, SVP, LZ och VZ, alla med 1:a pris (ett prov har hon gått två gånger med ett 2:a pris första gången och ett 1:a pris den andra gången). Utöver det har hon även gått ett “Memorial” prov (större återkommande jaktprov). På det sistnämnda fick hon CACIT. På två av de övriga proven har hon fått CACTtvå gånger, varav ett var på deras motsvarighet till fullbruksprovet (VZ), med 466 poäng av max 500 poäng. Du kan se vad som ingår i proven under Dor, far till N-kullen, här (förutom “Memorial” där jag saknar översättning). Nella, mor till Dramé, är både Tjeckisk och Internationell Champion, med 1:a pris på de två jaktprov som krävs för tikar att bli godkända till avel i Tjeckien. Pappan till Dramé, Tocokerti-Vadász Adu, har jag sett gå European Cup Field Trial för vizsla 2002 i Slovakien, där han fick bedömningen “ecxellent” och R-CACIT. Han finns i Slovakien och utöver Europa-Cupen har han gått åtskilliga prov, bl a de fyra prov som krävs för att en hane ska bli godkänd till avel i Slovkaien. Han är också Slovakisk och Intenationell Champion och har DKK 0/0 (HD A). I D-kullen, där Dramé ingår, blev det 7 valpar och ut av de är fyra godkända till avel i Tjeckien, dvs utställda, godkända på två resp fyra olika jaktprov samt HD-fria (A eller B). En kullsyster till Dramé, Diansa, har varit mycket framgångsrik på jaktprov med otaliga CACT och CACIT och var t ex den mest framgångsrika vizslatiken 2005 och 2006 i Tjeckien.

liten-Zenit
Zenit

Zenit finns i Slovakien, men är uppfödd i Ungern, av Kennel Vadászfai. Han är godkänd till avel i Slovakien, dvs utställd (med CAC) och har 1:a pris på de fyra olika jaktprov som krävs samt DKK 0/0 (HD A). Utöver det har han också flera CACT och ett CACIT. Vid European Cup Field Trail för Vizsla i Ungern 2008 fick han bedömningen “excellent” och 17 poäng (av 20 möjliga) (resultat t o m 2008).

Utställning
I’rima är utställd 7 gånger hitintills, varav två gånger i juniorklass med 2 x 1:a pris och ett CK och BIR, samt 5 gånger i jaktklass med 1 x 1:a pris, 1 x Very Good och 3 x Excellent med två CK och CERT, ett CACIB och ett BIM och BIR vardera.

Jaktprov
I’rima är startad en gång i unghundsklass, vilket resulterade i ett 1:a pris med fältbetyg 7 och 10 på apporteringen. Jag hade inte planerat att starta henne i hösten 2011, men Orca var halt en provmorgon, varför I’rima fick gå och fick ett 2:a pris (fält 5 – vatten 8 – spår 10 – apport 8), trots att hon inte var i form. Därefter är hon startad flera gånger på eftersöksgrenarna i öppen klass med 8-10 och 10-10 och två gånger på fält men Eg (ej godkänd). Hennes egenskapssiffror är: fart 3,0 (3,2) – vidd 3,0 (2,9) – reviering 3,0 (2,7) – följsamhet 3,8 (3,8) vattenpassion 3,1 (3,3) (rasmedel inom parantes 2015).

I’rima betyder “söt, näpen” på Tjeckiska.

Hennes syster: Irith z Panskych lesu SE56615/2008

litentik-skuldra-sida

I’rima ca 6 veckor

Irima 2 huvud 2010 besk

I’rima (2012) 

Kristinas kommentarer:
Först något om hur det kom sig att I’rima hamnade hos mig: Jag träffade Sylva och hennes hundar 2006 när jag var i Tjeckien för att para Asztra med Dor (N-kullen) och blev särskilt fäst vid Dramé. Att både Dramé och hennes kullsyskon har gjort mycket bra ifrån sig på jaktprov och utställning gjorde så att säga inte saken sämre. Dramé hade haft en kull årskiftet 2005/2006 och det dröjde till 2008 innan hon parades igen. Jag fick vänta på en valp efter Dramé i två år. När jag så äntligen åkte ned för att välja valp (det blev fyra tikar och tre hanar), fanns det två tikvalpar som det var skvatt omöjligt att välja emellan! Till slut fick omständigheterna avgöra. Jag hade ett yrväder hemma som hette Orca och Irima var något mindre vild och helt enkelt alldeles bedårande (vilket hon fortsatt att vara!). Hon har givetvis en alldeles särskild plats hos mig. Men omständigheterna gjorde till slut att det också blev möjligt att få hit Irith, I’rimas syster. Irith var den andra valpen jag fastnade för och som jag hade så svårt att välja mellan! Så stort tack, Sylva för att du lät två valpar flytta långt, långt bort till okänt land!

Jag älskar mina hundar, men försöker ändå granska de kritiskt när det gäller att jämföra de mot “rasidealet”. Alla hundar har sina förtjänster och mindre bra saker, även de mest framgångsrikaste tävlings- eller jakthundar. Det kan vara bra att komma ihåg nästa gång du pratar med en hanhundsägare/uppfödare/hundägare, som bara talar om hur bra och fantastisk hunden eller avkommorna är (eller läser hemsidor mm). Det är lätt att tro att bara för att du inte känner till eller inte hört något annat än lovord om en hund tas det som en garanti för att den inte har några brister alls eller mindre avvikelser. Det verkar som man tror att en hund som inte är “felfri” inte duger eller kommer i “dålig dager”. Men det brukar ändå komma fram förr eller senare och det gynnar knappast någon ras. Hunden blir ju inte oduglig/obrukbar bara för att det framgår vad som kunde vara bättre! Däremot har det stor betydelse om jag t ex ska försöka hitta avelsdjur. Jag tycker således att det inte finns någon anledning till att du inte ska få ta del av mina synpunkter.

I’rima har bra exteriör på det hela taget, men huvud och front kunde önskas bättre. Hon är ca 56-57 cm hög, lite lättare i typen. Hon är intensiv när hon arbetar, men samlad. Från det att hon kom har hon burit och lämnat av allt hon hittar. Hon lyckades drulla i vatten/sjön flera gånger och ville först inte simma, men så länge hon bottnade var det inga problem. Efter flera simlektioner (!) fick hon äntligen klart för sig att hon inte drunknade utan kunde simma, vilket gjorde henne tokglad och eftersökgrenarna gick galant. På fält har hon än så länge det lite mindre formatet, men vidden kommer sannolikt med åldern. Allt verkar finnas där. Hon råkade ut för lite mindre bra träning (som Orca) i samband med stånd/resning – stadgeträning och är i dagsläget lite väl försiktig ibland, men vi jobbar på det (läs mer under Träning). Efter mycket arbete har, till min stora glädje, hennes avance blivit mycket bättre! Hon har en något mindre uppskattad sida – hon är väldigt “ljudlig” och skäller och/eller piper när hon inte är nöjd eller vill påkalla uppmärksamhet! Det kan bli ganska påfrestande, men hon har dock inga problem att se andra jaga/arbeta. Idag bor I’rima hos en av mina valpköpare. Sammanställning kommer (R-kullen).

beskuren-Irima-sitter-aprilnollnio

Irima ca 11 månader (foto M Fredriksson)

I’rima apporterar räv för första gången:

Irima-full-fart-in

Irima-lamnar-av-1

Irima-lamnar-av-2

Full fart in med räven!

Räven ser lite konstig ut, men den var illa skjuten, varför den fick snöras ihop och “stoppas” med papper för att den skulle vara “apporteringsbar”.